Határtalanul kirándultak a szabadszentkirályi hetedikesek

Publikálási dátum: 2019. április 08.

   

2019 márciusában a Szabadszentkirályi Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében öt napos erdélyi kiránduláson vettek részt.

Kalandunk már az iskolában elkezdődött. Bemutató óra kereteiben megismerkedtünk Erdély elhelyezkedésével, lakosságával, a határon túliak létével, történelmével és kulturális életével. A programismertetést képekkel tettük élményszerűbbé, az útvonalat térképen követtük végig. Beszélgettünk jelentős történelmi és kulturális alakokról.

A kirándulásra egy szombat reggelen indultunk. Mindenki nagyon izgatottan foglalta el a helyét a buszon. Volt bőven idő az ismerkedésre, hiszen hosszú utazás után érkeztünk meg Marosillyére, Bethlen Gábor, az Erdélyt később felvirágoztató fejedelem szülőházához. Érdekes filmet tekintettünk meg, majd tárgyszerű, tartalmas előadást hallgattunk az ódon falak között.

Ezt követően második állomásunk, Gyulafehérvár következett. Kicsit borongós, szeles időben érkeztünk a 13. században épült érseki székesegyházhoz, az erdélyi fejedelmek temetkezési helyéhez. Benne ma is láthatók a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Altemplomában erdélyi fejedelmek és püspökök egész sora nyugszik. Hosszú séta következett a vár kövezett útjain, mindenki kedvére nézelődhetett. Már bőven délután volt, amikor szállásunk, Tusnádfürdő felé vettük az irányt. A Szent Kristóf Panzióban finom vacsorával vártak, elfoglaltuk szobáinkat és nyugovóra tértünk a fárasztó nap végén.

A kora reggeli ébredés és a bőséges reggeli elfogyasztása után Barcarozsnyó felé vettük az irányt. Erdély egyik legnagyobb erődítménye Brassó és Törcsvár között egy 150 méter magas sziklán trónolva vigyázza a környéket. A szász lakosság által épített és kisebb városnyira kibővített vár a középkorban a környék szinte teljes népességének otthont tudott adni vész esetén. Bizony lógott a nyelvünk, mire felértünk a meredek, kikövezett úton a vár kapujáig, de elmondhatjuk, hogy a szikrázó napsütésben megérte ez a kis gyaloglás.

A busznál elfogyasztottuk elemózsiánkat és irány Brassó! A hegyek által körülvett, különlegesen szép fekvésű város Erdély délkeleti felében, a Barcasági-medencében fekszik, a Cenk lábánál. Hosszú sétánk során elértünk a város legfőbb nevezetességéhez, a későgótikus stílusú Fekete-templomhoz. Később megtekintettük a főtér közepén álló városházát, ami ma múzeumként működik. Gyönyörű időben, fáradtan ültünk újra a buszra és tértünk haza a panzióba.

Harmadik napunkat Szentegyházán kezdtük, ahol nagy szeretettel fogadtak minket a Mártonffi János Általános Iskolában. Egy helyi diák, Réka mutatta be nekünk iskoláját, az ott zajló színes életet, a nemzetközi hírű iskolai kórusból kialakult Gyermekfilharmóniát, mellyel már az óceánon túlra is eljutottak. Átadtuk ajándékainkat, azokat a könyveket, melyekkel a könyvtár fejlesztéséhez járultunk hozzá.

Utunkat Máréfalván folytattuk, a székelykapuk fővárosában. Majd Korond következett, a fazekasságáról híres település. Mindenki kedvére nézelődhetett, vásárolhatott. Hazafelé megálltunk Farkaslakán, leróttuk tiszteletünket Tamási Áron sírjánál.

Hamar elérkezett a negyedik nap is! A ködös reggelen Csíksomlyóra érkeztünk. A Csíkszereda melletti Csíksomlyó a Kárpát-medence legismertebb zarándokhelye, a minden évben megrendezett pünkösdi búcsú a legnagyobb katolikus rendezvény egész Erdélyben. A neobarokk stílusú ferences kegytemplomban őrzik a világ egyik legnagyobb méretű kegyszobrát, a csodatévő Mária-szobrot. Meghatottan hallgattuk Ernő, idegenvezetőnk szavait, majd emléktárgyakkal gazdagabban indultunk Csíkszeredára, a városba.

Csíkszeredán a Csíki Székely Múzeum a régió egyik legjelentősebb műemlék-épületében, a Mikó-várban foglal helyet. A nagyon modern, interaktív kiállításon megismerkedtünk a székely mesterségek, életmód tárgyaival, eljárásaival, korhű ruhákba öltözhettünk.

Utunk a Nyergestetőn át vezetett. Itt megálltunk az 1849. augusztus elsejei csata emlékművénél és a hősök tiszteletére állított kopjafáknál.

Az ebéd elfogyasztása után már Kézdivásárhely, Gábor Áron hazája felé robogtunk. Nagy szélben sétáltunk a gyönyörű főtéren keresztül a Céhes Múzeumhoz. Az érdekes előadások után a helyi céhek eszközeivel ismerkedtünk, székely babák gyűjteményét csodálhattuk meg.

Következő állomásunk Parajd volt. A sóbányájáról híres településen buszokkal szálltunk a mélybe. A Parajd környéki Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt. Nagyon tartalmas és fárasztó nap után értünk szállásunkra.

Ötödik nap, irány haza! Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe minket, esett az eső, fújt a szél. Azonban ez sem akadályozott meg minket abban, hogy tágra nyílt szemmel álljunk Déva várának lábánál és kicsit félve nézzük az oda felvezető sikló meredek pályáját. A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán látható a legendával átitatott emblematikus Déva várának romja. A már messziről látható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik.

Hazafelé már mindenki fáradtan, álmosan zötykölődött a buszon, merengett a friss emlékeken. Őszintén elmondhatjuk, ez az öt nap életünk egyik legszebb, legmaradandóbb kalandjává vált!

Az utazásról készült képek a Galériában vagy ide kattintva tekinthetők meg.

Kövesi György

KRÉTA Szabadszentkirály

Fenntartó és működtető:

Szigetvári Tankerületi Központ

7900 Szigetvár, Deák Ferenc tér 16.

Tel.: 73/795-214; 73/510-100

szigetvar@kk.gov.hu

Iskolagyümölcs program