Környezetvédelmi témahét 2019

Publikálási dátum: 2019. április 03.

A Királyegyháza község a köznevelés eredményességéért és a szociokulturális esélyegyenlőségért című EFOP-3.3.2-16-2016-00051 azonosító számú projekt keretein belül Környezetvédelmi témahét került megrendezésre a Királyegyházai Általános Iskolában 2019. március 18-22. között.

Napjaink növekvő természeti és környezeti problémái indokolttá teszik, hogy kiemelten foglalkozzunk természetvédelmi és környezetvédelmi kérdésekkel. Ennek érdekében pedagógiai munkánk során is egyre nagyobb szerepet kell kapnia a környezeti nevelésnek.

A témahét első napján fő célunk az volt, hogy a tanulók ismerjék meg azokat a jelenlegi folyamatokat, amelyek következményeként bolygónkon környezeti válságjelenségek mutatkoznak. Kisfilmeken, irányított beszélgetéseken keresztül feltártuk a legsúlyosabb problémákat, megoldásokat kerestünk ezek enyhítésére, a környezet védelmével kapcsolatos plakátokat készítettünk. A második napon csatlakoztunk Grimné Hunyadvári Éva megkeresésére a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció néven meghirdetett hulladékgyűjtő kezdeményezéshez, melynek során megtisztítottuk iskolánk környékét és a falu egy részét az eldobált hulladékoktól.

      

   

A harmadik napon a Zsolnay negyedben tettünk látogatást. Első programunkként egy Varázsórának voltunk részesei, melynek során látványos kísérleteket tekinthettünk meg. Vizsgáltuk az elektromosságot, beszélgettünk bolygónk védelméről, a megújuló energiaforrásokról. Az űrkutatásról szóló érdekes planetáriumi előadást követően, egy laptop segítségével még robotot is irányíthattunk a Mars felszínén. A bátrabbak egy űrhajós sisakot is felpróbálhattak.

A negyedik nap Okos várost terveztünk a héten megszerzett ismereteinket felhasználva, majd maketten keresztül be is mutattunk.  Újrafelhasználható anyagokból azt szerettük  volna prezentálni iskolánk tanulói számára, hogy lakóhelyünkön milyen változtatásokkal tudnánk óvni a környezetünket és ezáltal egy kicsit hozzátenni bolygónk élettartamának meghosszabbításához. Végezetül kiállítást állítottunk össze a héten elkészült munkáinkból, melyet az érdeklődők megtekinthetnek a földszinti aulában.

Borzáné Petró Krisztina

KRÉTA Királyegyháza

Fenntartó és működtető:

Szigetvári Tankerületi Központ

7900 Szigetvár, Deák Ferenc tér 16.

Tel.: 73/795-214; 73/510-100

szigetvar@kk.gov.hu

Fenntarthatósági témahét

Digitális témahét

Pénz 7 témahét

Iskolagyümölcs program