Német diákcsere 2019

Publikálási dátum: 2019. június 17.

A Szentlőrinci Általános Iskola német nyelvet tanuló tanulói közül 10 fő (6. és 7. évfolyamról 5-5 fő) vett részt 2019. május 11-18. között a németországi diákcsere programban.

A kis csapat vidáman gyülekezett kora reggel a vasútállomáson. Hosszú út vette kezdetét – 4 átszállással este 10 óra körül érkeztünk meg Schorndorfba, ahol már vártak bennünket a partnereink. Miután mindenki megtalálta a társát, szétszéledtünk a szélrózsa minden irányába. A gyerekeket egyből bedobtuk a mélyvízbe, hiszen vasárnap családi nap volt, mindenki a családjával töltötte az egész napot.

Rengeteg élménybenvolt részünk, a plüderhauseni szervezők kitettek magukért. Hétfőn iskolába mentünk, ahol néhány órába becsatlakoztunk, illetve megismerkedtünk az iskola négylábú segítőjével, Nusca-val, az iskolakutyával. Ő az órákon tevékenyen részt vesz, segít a gyerekeknek, motiválja őket a tanulásban. Ezután bejártuk az iskolát és a z udvart, ahol egy kis baromfiudvar is van, amit a gyerekek gondoznak. Délben találkoztunk a Polgármester Asszonnyal, majd városnéző körútra indultuk. A séta során felmehettünk a régi falépcsőkön a templom tornyába is, valamint sokaknak nagy élmény volt, hogy a tűzoltóságon is kis vezetésben volt részünk: kipróbálhattuk a védőruhákat, sisakot, beülhettünk a tűzoltóautóba.

A keddi reggelt egy rövid túrával kezdtük: a város határában lévő erdei iskolába mentünk, ahol ehető erdei gyógy- és fűszernövényekkel ismerkedtünk meg, majd (szakértő felügyelet mellett) meg is kóstoltuk, a mit begyűjtöttünk. Ezt követően a közeli erdei kötélpályára mentünk, ahol mindenki megmutathatta, hogy milyen ügyes és bátor. Levezetésként hosszú erdei séta következett és délután mindenki fáradtan érkezett meg családjához.

      

      

   

Szerdán Stuttgartba utaztunk az állatkertbe, ahol eltöltöttük az egész napot, rengeteg érdekes állatot láthattunk, közben még feladatokat is kaptunk, amit csoportokban kellett megoldani az állatkert bejárása során. Utána a pályaudvarnál folyó gigantikus építkezést néztük meg az állomás tornyából, majd elérkezett a várva várt „shoppingolás” – mindenki megvehette a hazaiaknak szánt „Mitbringselt”, a búcsúfiát.

Csütörtökön újabb vonatozás-buszozás: irány Tripsdrill! A vidámparkban is eltöltöttünk egy egész napot, legnépszerűbb játék a hullámvasút volt. Szerencsénkre nem esett az eső, sőt a nap is kibújt a felhők mögül.

Pénteki programunk egyik helyszíne az iskola volt, ahol a tankonyhában remek étkeket készítettünk el együtt: a németek lencsét virslivel és Spätzlével (tipikus sváb étel), meg finom kelt tésztás süteményt, mi pedig megmutattuk, milyen az igazi gulyásleves és a mi palacsintánk. Az ebédet megérdemelten, jókedvvel, együtt fogyasztottuk el. Nagy sikere volt minden fogásnak.

A napot és a hetet a búcsúest koronázta meg: az erdei grillezőnél gyülekeztünk, majd (amíg a szülők sütögettek) addig mi játszottunk, énekeltünk végül elfogyasztottuk a remek falatokat.

Szombaton pedig következett az indulás és búcsú napja: nehéz – ajándékokkal megpakolt bőröndjeinkkel reggel nekivágtunk ahazaútnak. Nemcsak a csomag volt nehéz, hanem a búcsúzás is, mert nagyon jól éreztük magunkat és még jobb barátokra tettünk szert az itt töltött idő alatt, arról nem is beszélve, hogy német beszédünkben, nyelvhasználatunkban megbátorodtunk, fejlődtünk, hasznunkra vált az utazás.

Köszönjük a szép kirándulást!