4H Egyesület

Mi az a 4H?

A Nemzetközi 4H program több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Hyde Bailey 1896-ban alakította meg első klubját az Amerikai Egyesült Államokban. Programja gazdag volt, mert a vidéki farmer fiatalokat a földművelés, állattenyésztés, kereskedés és a hagyományápolás ismereteire tanította. A mozgalom jelképe a négylevelű lóhere, melynek egyes levelei szimbolikus jelentést kaptak, oly módon, hogy a levelekben kirajzolódó 4H betűhöz a fej (head), a szív (heart), kezek (hands) és egészség (health) szavakat kapcsolták.

A mozgalom igen gyorsan terjedt világszerte és 1991-ben már 98 országban kb. 10 millió taggal működtek 4H típusú klubok. Kontinensünkön az Európai Farmer Fiatalok és 4H Egyesületek Szövetsége (Committee for Young Farmer’s and 4H Clubs) koordinálásával a program a skandináv és angolszász országokban örvend nagy népszerűségnek.

A magyarországi 4H program fő célkitűzése a 10-14 éves korosztálynak az önálló gondolkodásra, gyakorlatiasságra, emberségre és egészséges életmódra történő nevelése. Ahol a feltételek adottak, a 4H Egyesületek iskolabüfét működtetnek, környezetbarát használati cikkeket, tanszereket árusítanak.

A Bükkösdi 4H Egyesület

A Bükkösdi 4H Egyesület 1993-ban alakult. Jelenleg 16 tagja van. Fő profilja a kézművesség, tanulmányi versenyek, iskolai vetélkedők támogatása, kiváló teljesítményt nyújtó tanulók tanév végi jutalmazása. Az adózók által az egyesületnek juttatott 1 % adóból, tagdíjakból és az adományozók támogatásaiból tartja fenn magát.

KRÉTA Bükkösd

Fenntartó és működtető:

Szigetvári Tankerületi Központ

7900 Szigetvár, Deák Ferenc tér 16.

Tel.: 73/795-214; 73/510-100

szigetvar@kk.gov.hu

Iskolagyümölcs program